Som Història: Centre Excursionista de Castelló
Som Història: Centre Excursionista de Castelló
El febrer de 1955, uns joves amb ganes de fer una cosa diferent van encendre un ciri, il·luminant com un cresol en la foscor de la nit un espai fosc. Van decidir, capitanejats pel professor Francesc Esteve i alguns altres, amb la inestimable ajuda de gent il·lustrada vinculada al règim franquista, però de ventrada intel·lectual castellonera, crear una entitat excursionista i cultural separada de l'ideal polític imperant i en certa manera continuadora del Centre Excursionista Castellonenc dels anys trenta.
Assemblea en Isabel Ferrer (3ª sede del CEC)
“El Centre Excursionista ha sigut sempre un capdavanter en projectes que van portar a l'abast de la societat coneixements sobre la naturalesa i la cultura en el més ampli sentit de la paraula”.
Aquests pioners van ser els primers a organitzar els cursets de valencià. “Del seu ensenyament en el nostre local, muntem les primeres parades de llibres en la festa de Sant Jordi”. De la llengua, el centre ha donat testimoniatge que el català del sud és la llengua materna de l'entitat.
“Durant més de vint anys participem en la renovació anual de la flama per la llengua, anomenada flama del Canigó. Fent brollar llums a les muntanyes dels voltants de Castelló”.
Pujada a peu a Sant Joan de Penyagolosa
Entre el llegat que deixa el Centre Excursionista destaquen els primers concerts d'autors de Castelló, valencià o catalans, com Raimon, Felix Estop, Marian Albero, Pau Riba, Francesc Pi de la Serra; la setmana de cinema de Muntanya, la primera escalada a la paret sud del Penyagolosa, la Pujada a peu al Penyagolosa en un dia, la creació del GR 33 o la publicació de llibres de PR en la Tinença de Benifassà.
L'evolució de l'entitat ha estat estretament lligada a la societat castellonenca.
“Llavors es va erigir com una entitat o pot ser l'única entitat vinculada a l'excursionisme, l'escalada, l'espeleologia i la cultura, entesa aquesta com una voluntat de conéixer la terra, la llengua catalana, la gent, i tot el que configura en un poble com a tal”.
Centre Excursionista de Castelló.
Com aconsegueix un centre excursionista sobreviure a 70 anys d'història?
“Pertànyer al CEC ha sigut un orgull social que encara es manté. Participar en les seues activitats excursionistes, culturals o reivindicatives ha sigut mantindre un continu flux de compartir, idees, opinions, històries, passions, o problemes”.
Les Mallaes Refugi del CEC.
El senderisme és l'esport que més es desenvolupa des del centre.
La raó és que cultura, medi ambient i foment de la llengua són àrees en les quals l'entitat està fermament compromesa, en línia amb els valors que busca transmetre.
“Aprenentatge i conservació de la natura, de la nostra llengua, cultura i gaudir de la llibertat que dona caminar, la necessitat social de compartir experiències, el valor que dona la unitat de la força aglutinadora de la col·laboració”.